• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası



Anıl YÜCEL
Özel Eğitimci / Yazar

Telif Hakkı Uyarısı
Her Hakkı Saklıdır ©
Bu web Sitesi ve tüm sayfaları 5846 sayılı Fikir ve Mülkiyet Hakları Kanunu'na tabidir. İnternet sitesinde bulunan hiçbir bilgi; önceden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden, değiştirilemez, kopyalanamaz ya da dağıtılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı kaynak gösterilmeden başka bir web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.
Otizmli Çocuklar Hakkında Bilmeniz Gerekenler
OTİZMLİ ÇOCUKLAR HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Otizmli çocuklar sosyal becerilerde, iletişim kurmada ve ihtiyaçlarını belirtmede zorluklar yaşayabilirler. Duyusal algıları bozuktur, gündelik yaşamda çoğunlukla fark etmediğiniz kokular, sesler, tatlar, temaslar otizmli çocuklar için rahatsız edici olabilirler. Otizmli çocuklar bazen içine kapanık ya da kavgacı olabilirler. Bu görüntüler sizi yanıltmasın otizmi olan çocuklar bu şekilde davranarak bir tür kendilerini koruma eğilimindedirler. Çok çabuk rahatsız olabilirler ve aynı şekilde gürültü, ses vs etkenler onları şiddetli biçimde rahatsız edebilir. Bütün bunların yanında tekrarlayıcı ve takıntılı davranışlarda da bulunabilirler. Ancak bütün bunlar onların yapabileceklerinin sınırlı olduğu anlamına gelmez sadece farklıdırlar ve bu farklılık asla onların sınırı olmamalıdır.

Otizm bir ruhsal bozukluk ya da hastalık değildir, sadece bir farklılıktır.
Otizmi olan her çocuk desteklenmesi durumunda tıpkı diğer çocuklar gibi arkadaşlarıyla birlikte oyun oynayabilir, sosyalleşebilir ve öğrenebilirler. Bu yüzden otizmi olan çocukları pasif kılmak yerine mutlaka desteklemek gerekmektedir.

Otizm tamamen tedavi edilemez ancak desteklendiği takdir geliştirilebilir ve iyileştirilebilir.

Otizmin en önemli ilacı yoğun bir eğitimdir. Otizmli çocuk bulunduğu ortamda mutlaka kabul görmeli ve desteklenmelidir.

Otizmi olan bir çocuğa mutlaka adıyla hitap edilmeli ve göz teması kurmadan konuşulmamalıdır. Kelimeler ve cümleler kısa ve net olmalıdır.

Otizmli olan çocuğun isteklerini uygun bir şekilde ifade etmesine fırsat tanıyın, onu dinlemeye çalışın, eğer ifade edemiyorsa ve ne söylediği anlaşılmıyorsa yardımcı olun.

Otizmli bir çocuğun ailesi mutlaka sabırlı olmalı ve çocuğu her zaman desteklemelidir. Ailenin eğitimcilerle mutlaka işbirliği sağlaması ve iletişim kurması çocğun gelişimi açısından önemlidir. 

Otizm ömür boyu sürecek olan gelişimsel bir rahatsızlıktır bu yüzden Otizmli bir çocuğun eğitimi her ne koşulda olursa olsun asla yarım bırakılmamalıdır.

Otizmli çocukları olan aileler mutlaka çocuklarına sosyalleşecekleri ortamlar sunmalı ve onları bağımsızlaştıracak fırsatlar yaratmalıdır.

Unutmayın ki Otizmli her çocuk tıpkı diğer çocuklar gibi bu toplumun bir parçasıdır ve her çocuk gibi özeldir, onlarında duyguları ve düşünceleri vardır. Tepkilerini farklı bir şekilde gösteriyor ve iletişim kuramıyor olmaları onların anlamadıkları, duymadıkları, sevinmedikleri veya üzülmedikleri anlamına gelmez. Bu yüzden onlara olan yaklaşımlarımızda daha hassas olmaya dikkat edelim.

Anıl YÜCEL
Özel Eğitimci/Yazar
  
3608 kez okundu

Yorumlar

teşekkürler     02/02/2016 15:05

Anıl bey çok güzel anlatmışsınız kaleminize sağlık teşekkürler
Misafir -

OTİZM TESTİ
Hava Durumu
Saat