• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası



Anıl YÜCEL
Özel Eğitimci / Yazar

Telif Hakkı Uyarısı
Her Hakkı Saklıdır ©
Bu web Sitesi ve tüm sayfaları 5846 sayılı Fikir ve Mülkiyet Hakları Kanunu'na tabidir. İnternet sitesinde bulunan hiçbir bilgi; önceden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden, değiştirilemez, kopyalanamaz ya da dağıtılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı kaynak gösterilmeden başka bir web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.
Dikkat Eksikliği Olan Çocuklar İçin Yapabileceğiniz Etkinlikler

DİKKAT EKSİKLİĞİ YAŞAYAN ÇOCUKLAR İÇİN YAPABİLECEĞİNİZ ETKİNLİKLER;

Dikkat eksikliği sorunu çocuğun dikkatini belirli bir noktaya toplayabilmesinde yaşadığı güçlük, dış uyaranların çocuğun dikkatini çok kolay dağıtabilmesi, unutkanlık gibi belirtilerle kendini gösterir. Dikkat eksikliği ilgili belirtiler genellikle 4-5 yaşlarında kendini göstermekte ve belirgin hale gelmektedir. Bazı durumlarda bu belirtiler daha erken yaşlarda da kendini gösterebilir. Ancak tanılama aşamasında öğretmenlerin ve ailenin çocuktaki özellikleri fark etmesi ve bir çocuk psikiyatristine yönlendirilmesi gerekmektedir.

Dikkat eksikliği yaşayan çocuklarımızın dikkat süreleri normal çocuklara oranla biraz daha kısıtlıdır bu nedenle bu çocuklarla çalışırken etkinlikleri daha eğlenceli hale getirmek yaptığınız etkinliklerin daha verimli ve faydalı olmasını sağlayacaktır.

Dikkat sorunu yaşayan çocuklar hoşlandığı ve eğlendiği şeylerde dikkat süresi daha uzun süre devam ettirebilir, bu nedenle yaptığınız pek çok işi oyuna haline getirmeniz hem çocuğunuzun dikkat süresini uzatmaya hem de birlikte hoşça vakit geçirerek eğlenmenizi sağlayacaktır.

Dikkat eksikliği yaşayan çocuklarla ne gibi etkinlikler yapabilirsiniz;

*Çocuğunuzdan ev içinde sakladığınız bir eşyayı bulmasını isteyebilirsiniz, böylece çocuk saklanan eşyayı bulabilmek için etrafındaki nesnelere karşı daha dikkatli bakacaktır.

*Şişirdiğiniz balonu çocuğunuzun avucunun içine koyarak onu düşürmeden yürümeye çalışmasını veya başına bir kitap koyarak düşürmeden dolaşmaya çalışması sağlanabilir.  Bir başka benzer çalışmada tepsinin içine koyduğunuz suyu dökmeden getirmeye çalışmasıdır.

*Çocuğunuzla hatırlama oyunu oynayabilirsiniz, örneğin çocuğunuza incelemesi için birkaç dakikalığına bir resim gösterirsiniz ve daha sonra resmi kapatarak ona resim hakkında sorular sormaya başlayabilirsiniz, saçları ne renk? Üzerinde ne vardı gibi…

*Yine benzer bir şekilde çocuğunuza birbirine benzeyen ancak aralarında ufak farklılıkları olan iki resim göstererek bunlar arasındaki farklılıkları bulmasını isteyebilirsiniz.

*Boyama, boncuk dizme gibi dikkat gerektiren el becerileri yaptırabilirsiniz.

*Bir kağıt üzerine çizeceğiniz şekilleri çocuğunuza birkaç dakikalığına gösterip, kapatın ve çocuğunuzdan hatırladığı şekilleri çizmesini isteyin.

*Anlattığınız bir öykü veya masalla ilgili sorular sorabilirsiniz, örneğin çocuğa bir hikaye anlatırsınız ve hikayenin belirli kısımlarında sorular sorarsınız, böylece çocuğun anlatılanlara konsantre olması sağlanmış olur.

*Veya bir başka şekilde çocuğunuza kısa bir okuma parçası ve daha sonra çocuğunuzdan okuduklarını size anlatmasını istersiniz.

*Çocuktan farklı olanı bulmasını isteyebilirsiniz, mesela çocuğun önüne sunduğunuz cansız nesnelerin arasında farklı olarak bir canlı resmi koyabilir ve çocuktan farklı olanı bulmasını isteyebilirsiniz.

*Bunların yanı sıra domino ve tombala gibi oyunlarda oynayabilirsiniz bunlar çocukta dikkatin yanında görsel algılama ve eşleştirme becerilerini de geliştirmesine yardımcı olur.

Dikkat sorunu yaşayan çocuklarımızı yaptıkları etkinlikler sonucunda ödüllendirmeyi ihmal etmeyin. 

Anıl YÜCEL

Özel Eğitimci/Yazar

  
26727 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
OTİZM TESTİ
Hava Durumu
Saat