• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası



Anıl YÜCEL
Özel Eğitimci / Yazar

Telif Hakkı Uyarısı
Her Hakkı Saklıdır ©
Bu web Sitesi ve tüm sayfaları 5846 sayılı Fikir ve Mülkiyet Hakları Kanunu'na tabidir. İnternet sitesinde bulunan hiçbir bilgi; önceden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden, değiştirilemez, kopyalanamaz ya da dağıtılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı kaynak gösterilmeden başka bir web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.
Tourette Sendromu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

TOURETTE SENDROMU HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Tourette sendromu tekrarlayan, istemsizce oluşan fiziksel tiklere yol açan nörolojik bir bozukluktur. Sıklıkla dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), öğrenme güçlüğü gibi sendromlar eşlik edebilir.

Tourette sendromunun genel belirtileri genellikle üç ile dokuz yaşları arasında belirmeye başlar. Tik sendromlarının arasında en şiddetli olanıdır. En çok dikkati çeken tikler göz kırpma, yüzün buruşturulması, omuz ve baş hareketleridir. Bazen bu sendrom bozukluğuna sahip olanlar fiziksek tiklerin yanı sıra ses tikleride geliştirebilirler. Henüz bu bozukluğun nedeni tam olarak bilinenemektedir.

Tourette sendromunun genel belirtileri tiklerdir ve bunlar hafiften şiddetliye kadar sıralanabilir. Hatta bazı tikler son derece sarsıcı olabilir.

Tourette sendromunun belirtileri çocuktan çocuğa değişebilmekte ve bu belirtiler çocukta heyecanlanma, stres veya kaygı gibi durumlarda daha da artabilir. Bu nedenle onlara karşı destek ve anlayış ortamı sağlamanız tiklerin azalmasına büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

Belirtiler;

*Gün içinde en az birkaç kez tekrarlayan ve bir yıldan uzun süre hemen hemen hergün bulunan tikler

*Motor hareketler, göz kırpma, kafayı ya da vücudunun bir bölümünü istemsiz bir biçimde sallama

*Bazen tikler sesli olarak da çıkabilir, örneğin hırıltı ya da ciyaklama gibi sesler, *başkalarının sözlerini veya cümlelerini tekrarlama

*Yüz, kollar ve gövde de istemsizce oluşan hareketler,

Gibi belirtilerin çocuklarda görülmesi tourette sendromuna işaret edebilir.

Unutmayın tourette sendromu zekayı etkilemez ve tikler zamanla sıklık ve şiddetinde farklılık gösterebilir, çoğu zaman belirtiler ilerleyen yaşla bir azalmaktadır. Hatta tarihi belgelere göre Napolyon, Moliere ve Mozart'ta da Tourette semdromlarının olduğu tartışılmaktadır.

Tourette sendromunda tiklerin tedavisi için çeşitli ilaç tedavilerinin yanı sıra çocukta görülen takıntıların ve diğer psikiyatrik belirtilerin tespiti de önemlidir. Tiklerin şiddetini arttıran stres faktörlerinin tespit edilip, kontrol altına alınması tiklerin azaltılması açısından önemlidir. Öte yandan çocuğa sürekli tikleriyle ilgili yapma, şeklinde ki baskılar çocukta kaygının dolayısıyla tiklerin şiddetini arttırabilir, bu açıdan tedavinin önemli bir boyutu da mümkün olduğunda tikleri yok saymaya çalışmanızdır. 

Anıl YÜCEL

  
2799 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
OTİZM TESTİ
Hava Durumu
Saat